Stroopwafel cheesecake

Ik ben een tijdje afwezig geweest. Harry en Hagrid ziek (katten), Frits ziek en ondertussen ook nog een weekje vakantie. Gelukkig gaat alles weer zoals het hoort te gaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling om soms weken niks van mij te laten horen. Dus ik heb besloten elke dinsdag en elke zaterdag/zondag wat op mijn blog te zetten. Dit kan een recept zijn maar ook andere leuke artikeltjes. Vandaag is het dan wel geen dinsdag, maar ik heb nog ergens de tijd gevonden om een receptje online te zetten. Én niet zomaar een recept maar STROOPWAFEL CHEESECAKE. Wat is die taart hemels, ik heb hem gemaakt voor de verjaardag van mijn vader, ik heb zelf maar een klein stukje geproefd, maar het is één van mijn favoriete taarten. Ook de gasten vonden hem lekker en dat is natuurlijk altijd wel een klein pluspuntje. Het wordt een lang recept dus ga er even lekker voor zitten. Maar de andere kant is, is dat het echt geen moeilijke taart is, en zelfs met weinig “taartervaring” kan je hem toch enigszins etalage waardig maken.

Ingrediënten

Bodem

 • ongeveer 10 stroopwafels

Cheesecake

 • 2 pakjes monchou
 • 250 milliliter slagroom
 • zakje klop-fix
 • sap van een halve citroen
 • zakje vanillesuiker
 • 125 gram witte basterdsuiker

Karameltopping

 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 100 milliliter water
 • 100 gram roomboter
 • 150 milliliter slagroom (op kamertemperatuur)

Bereiding

Bodem

De bodem is eigenlijk heel simpel. Breek de stroopwafel in kleine stukjes en verwarm deze even in de magnetron of een pannetje. Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel de warme stroopwafel over de bodem. Druk met de achterkant van een lepel stevig aan en zet een paar uur in de koelkast. De stroop wordt nu weer dik waardoor het een vaste bodem vormt. Én vast dat is ie. Omdat een no-bake cheesecake vrijwel altijd direct vanuit de koelkast wordt gegeten is de bodem nogal hard. Met een vorkje eten is dan ook bijna niet te doen. Maar hé, lekker ordinair een stuk taart vanuit je hand eten moet zo af en toe wel kunnen en ik kan je zeggen; deze taart is het echt waard. Wil je het toch met een vorkje proberen, dat kan. Ik heb het ze zien doen, maar het is wel een beetje lastig.

Cheesecake

Klop de monchou stijf met de basterdsuiker. Heel belangrijk is dat je geen klontjes meer ziet, want deze klontjes proef je naderhand altijd terug. Je mag het roomkaasmengsel dus echt wel stevig kloppen. Zodra het luchtig is en de klontjes weg zijn, zet je het apart in een bakje. Klop vervolgens de slagroom, klop-fix en vanillesuiker stijf. Voeg halverwege het sap van een halve citroen toe. Dit maakt het geheel wat frisser, aangezien het een vrij zware taart is. Als alles stijf is geklopt doe je een flinke eetlepel slagroom bij het roomkaasmengsel en spatel je dit rustig door elkaar. Als het begint te mengen kan de rest van de slagroom erbij. Heel belangrijk is dat je het er rustig doorheen spatelt, en geen kloppende beweging gaat maken. Dan sla je namelijk alle lucht eruit. Nog een handige tip, ik pers de citroen altijd uit boven een mokje, mocht je dan pitjes hebben kun je deze er makkelijk uithalen. Scheelt weer met de vingers roeren in de slagroom, haha.

Karameltopping

Nu gaan we de caramel maken. Karamel is eigenlijk heel makkelijk. Het kan bijna niet misgaan, maar als het dan toch misgaat ligt dat vaak aan je geduld. Doe de suiker in een pannetje en giet het water erbij. Schud even goed met het pannetje dat alle suiker nat is. Zet dit op een vuurtje en laat dit rustig borrelen, en borrelen, en borrelen. Én ja dat duurt lang, want je moet het laten koken tot het bruin wordt en mag ondertussen absoluut niet roeren. Nou na een tijdje begint het bruin te kleuren, dan kan je de boter erbij gooien, roer totdat dit is opgelost en gooi vervolgens de slagroom erbij. Schrik niet, het begint heftig te borrelen, maar dat hoort zo. Blijf ondertussen wel roeren. Als alles goed is gemengd en verwarmd kan je het in een potje/bakje gieten en minstens een hele nacht laten afkoelen. Omdat ik de karamel heb gebruikt als topping voor een taart wilde ik hem wat steviger hebben. Daarom heb ik wat meer boter en slagroom toegevoegd. Speel er een beetje mee. Maar met bovenstaande hoeveelheid heb je een redelijk smeerbare karamel.

Ik heb de taart uiteindelijk versiert met kleine stroopwafeltjes en slagroom, maar je kan natuurlijk doen wat je zelf leuk vindt. Maak er wat van.

Leuk, ga jij mij volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *