Gehaktballetjes in zoetzure saus

Gehaktballetjes, ze zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren en smaken. Je kunt er eeuwig mee variëren. En ik denk dat juist dat het maken van gehaktballetjes zo leuk maakt. Laatst op een verjaardag waren er als hapje gehaktballetjes in zoetzure saus, weliswaar de kant en klare versie. Maar de kant en klare versie smaakte verrassend smakelijk, dus ik dacht hoe lekker moeten ze zelfgemaakt wel niet zijn. Ik ben aan de slag gegaan met in mijn achterhoofd de gedachte dat de basis voor zoetzuur eigenlijk altijd iets met tomaat en suiker is. Ik ben gaan experimenteren en kwam op een saus die ik eigenlijk wel erg lekker vond. De balletjes heb ik ook nog iets gekruid om zo tot een lekker geheel te komen. Door Swen en mijn ouders zijn de balletjes in ieder geval goedgekeurd. Voor de eerst volgende keer dat we een feestje hebben ga ik deze gehaktballetjes maken, ik weet bijna zeker dat, dat een succes wordt.

Ingrediënten

Zoetzure saus

  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 3 theelepels bruine suiker
  • 2 tenen knoflook
  • halve theelepel zout
  • theelepel citroensap
  • 80 milliliter water
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Gehaktballetjes

  • 500 gram gehakt
  • 1 ei
  • 1,5 theelepel ketjap
  • 1,5 theelepel 5 kruidenpoeder
  • halve theelepel zout

Bereiding

Ik begin altijd eerst met de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en verwarm dit goed, het mag best even 5 minuten pruttelen. Meng daarna het gehakt met alle ingrediënten en maak er kleine balletjes van, ongeveer 1 cm in doorsnee. Bak de balletjes rondom bruin en laat daarna op zacht vuur bakken tot de balletjes gaar zijn. Gooi de saus erbij en roer alles goed door. Deze hoeveelheid is goed voor een klein gezelschap. Heb jij meerdere gasten verdubbel het recept dan.

Leuk, ga jij mij volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *